maandag 24 juni 2013

Recensie: Hyde Park on Hudson (2012)

Franklin D. Roosevelt is president van de Verenigde Staten. Hij krijgt een steeds betere band met zijn verre nicht Margaret Suckley, die uiteindelijk zijn minnares wordt. Als de de koning en koningin van Groot-Brittannië op staatsbezoek komen stijgt de spanning in het huishouden. (Bron: Biosagenda.nl)

Hyde Park is de geboorteplaats van de Roosevelt. Franklin trekt zich vaak terug op het daar gelegen familielandgoed Springwood, dat bestierd wordt door zijn moeder Sara.


Wel aardig is dat de affaire gebruikt wordt om Roosevelts huwelijk met - en het karakter van - Eleanor (overigens ook een verre nicht van hem) uit te diepen. Ook interessant is de relatie tussen moeder Sara en Eleanor, die op vermakelijke wijze aan het licht komt tijdens de voorbereidingen op de komst van het Britse koningspaar (let op de hotdog!)

Alhoewel de relatie tussen Roosevelt en Suckley mooi weergegeven komische en dramatische elementen heeft (en zeker vermakelijk is), wordt de film gedragen door het koninklijk bezoek en alles daaromheen. De relatie voelt toch een beetje alsof het er met de haren bijgesleept is, omdat de Hollywood narrative style nu eenmaal een boy-meets-girl verhaallijn vereist.

Doel van het koninklijk bezoek (juni 1939) is om de Amerikaanse steun te verwerven voor een oorlog in Europa, die Groot-Brittannië als onafwendbaar zag. Overigens was het bezoek een korte tussenstop in een veel langer bezoek aan Canada.

Het Britse Rijk begon al afbrokkelingsverschijnselen te vertonen en de monarchie had drie jaar daarvoor ternauwernood een opvolgingscrisis overleefd. En in die setting moet de jonge, verlegen en stotterende koning van een wereldrijk komen bedelen bij een oudere leider van een voormalige kolonie.

Roosevelt en George
De veranderde relatie is fraai weergegeven in het vaderlijk advies dat Roosevelt aan koning George geeft over zijn stotteren ("what stutter? what polio?"). Leuk zijn ook de reacties van koningin, die in alles een poging tot kleinering van haar man ziet, tot in het absurde.

Alhoewel er twijfels zijn over de historische betrouwbaarheid van de vermeende relatie tussen Roosevelt en Suckley, is de film de moeite waard. En dan vooral in combinatie met The King's Speech.

Gezien in Cinema Middelburg


Plaatjes
http://impawards.com/intl/uk/2012/hyde_park_on_hudson.html
http://images.smh.com.au/2013/03/27/4145406/aw-Hyde-20Park-20On-20Hudson-20130327193944451655-620x349.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten